Her er to eksempler på nyhedsbreve, som jeg har skrevet. Den ene er mere formel, mens den anden er mere personlig. Begge nyhedsbreve havde høje klikrater.

Kære du som læser med her på digiwiz.dk
”Folk siger, at Jeppe pjækker. Men de siger ikke, hvorfor Jeppe pjækker.” 
  
Hvert år bruger 75.000 folkeskoleelever mere end 20 skoledage væk fra klasseværelset – næsten en hel skolemåned. Fravær i skolen er et enormt samfundsproblem med stor politisk bevågenhed. Det er nu muligt at trække familien i børnepenge, hvis en elev har højt fravær.

Men ifølge uddannelsesforsker Gro Emmertsen Lund fokuserer indsatsen alt for ensidigt på familierne. Hvis vi skal have Jeppes fravær ned og stimulere hans lyst til at møde op, må vi rette søgelyset mod skolen, siger hun.
Læs om den ekskluderende skole her

”Det gode liv” blokerer for bæredygtig adfærd

Jeg har et mål om at leve mere klimarigtigt, men når det er fredag aften, så trækker de røde bøffer og et godt glas vin i mig. Det har jeg meget svært ved at give slip på. Og jeg er ikke alene: Langt de fleste af os ønsker faktisk at ændre adfærd i en mere klimarigtig retning. Men vores egne vaner, rutiner og magelighed gør de gode intentioner umulige at føre ud i livet, forklarer adfærdsforsker Bente Halkier. Hvis vi for alvor skal ændre adfærd, skal vi skubbes i den rigtige retning – bl.a. med politiske tiltag. 

Læs mere om, hvorfor vi har så svært ved at ændre klimaadfærd her 

Forstå forsyningskrisen

Hvis du endnu ikke har købt dine julegaver, skal du måske se at komme i gang. Varer, der ikke er lokalt eller regionalt fremstillet, er nemlig forsinket over hele kloden. En global forsyningskrise betyder, at fragten foregår i sneglefart, og at skibene ligger i kø foran verdens store havne. Men hvordan er vi endt her efter 30 års intens globalisering og udflytning af virksomheder? 

Få forklaringen på, hvorfor de globale forsyningskæder pludselig er knækket


“Ytringsfrihed er ikke, hvad det har været, men komikerens krigslist er helt den samme!”

Ludvig Holberg (1684-1754) om krænkende humor.

Hver uge interviewer Vid&Sans en afdød forfatter, tænker eller videnskabsmand om et aktuelt spørgsmål.
Dagens nyhedsbrev er redigeret af:
Tore Bonnerup
Journalist
Copyright © 2021 Vid&Sans, All rights reserved.
Du får denne mail, fordi du har tilmeldt dig Vid&Sans’ nyhedsbrev

Vores adresse er:


Træt af at modtage mails fra os?
Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet. 


Det er blevet svært at være ældre & I år skal du have en influenza-vaccine
Kære  du som læser med på digiwiz.dk
Hvis du kunne snyde dig til at tabe 20 kilo, få en masse muskler og endnu vigtigere: et godt helbred – ville du så gøre det? 

Jeg ville i hvert fald. 

Og hvis vi nu kan snyde på samme måde i planteriget, så vi kunne skabe afgrøder, der kunne mætte hele kloden, suge meget mere CO2 ud af atmosfæren og løse vores største problemer – burde vi så gøre det?

Ja, ikke? Og hvis jeg nu fortæller dig, at vi faktisk kan gøre netop dét – men at løsningen hedder genmodificiering af planter (GMO)? Så bliver man straks lidt mere forskrækket. Og lige nu er der stramme restriktioner på netop GMO-afgrøder. 

Vores journalist Hiva Ahmadi har talt med Andreas Christiansen, der er postdoc i teknologi-etik på Københavns Universitet. 

Christiansen mener, at det er uetisk at forbyde GMO over en bred kam.  
Læs argumenterne for, at vi måske bør bruge genmodificering mere aktivt, end vi gør i dag.

Influenzavacciner gør ikke immunforsvaret dovent – tværtimod

En af de mest sejlivede myter om vacciner er, at det er bedre at lade kroppen selv bekæmpe infektionerne, så vi opbygger et effektivt immunforsvar. Men det passer ikke. Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, er vacciner tværtimod med til at styrke vores immunforsvar. Og i år giver det særligt mening at lade sig vaccinere mod influenza, da vores immunforsvar er ude af træning efter et år med nedlukninger.

Læs om, hvorfor vacciner er dit bedste forsvar her.

Perfekthedskulturen presser de gamle

Det er ikke kun de unge, der føler sig pressede over at skulle have perfekte og dynamiske liv. Ældre borgere oplever en række af de samme problemer, som vi i mange år har forbundet med ungdomslivet. I dag er det gode seniorliv et aktivt liv. Men det skævvrider hele vores forståelse af alderdommen, siger lektor i sygepleje Bente Martinsen, Aarhus Universitet. Konsekvensen er, at en gruppe af ældre føler sig utilstrækkelige. 

Læs om, hvorfor det er blevet sværere at blive gammel her.

“For mig at se er det fuldstændig ligegyldigt, om ændringer i arvemassen skyldes naturlige mutationer eller en forskers sindrige saksehånd.”

Charles Darwin (1809-1882) om genredigering og CRISPR-teknologi 
Dagens nyhedsbrev er redigeret af:
Tore Bonnerup
Journalist
Copyright © 2021 Vid&Sans, All rights reserved.
Du får denne mail, fordi du har tilmeldt dig Vid&Sans’ nyhedsbrev

Vores mailadresse er:
Vid&Sans
Finlandsgade 29
Aarhus N 8200
Denmark

Add us to your address book


Træt af at modtage mails fra os?
Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet